GRATIS LEVERANS FÖR BESTÄLLNINGAR VÄRDA MINST 84 €

0

Your Cart is Empty

Rekommendation om användning av xylitol

Jag får rätt ofta E-post eller samtal där man undrar hur man egentligen skall ge xylitolpastiller till barn, vilka pastiller lämpar sig bäst för olika åldrar och vilken är skillnaden på de olika pastillerna?

Här är en kort minneslista påvad som är kriterierna för en xylitolprodukt av hög kvalitet. Listan är gjord för att underlätta valet av xylitolpastiller såväl hem som till daghemmet ellertill skolan. Kriterierna gäller även för tuggummi. Jag kommer denna gång att fokusera på pastiller eftersom de är en del av småbarns vardag och är framförallt på daghemmet det lättaste sättet att kämpa emot syraattacken mot tänderna.

Opas lasten ksylitolipastillien valitsemiseen

 1. Säkerställ att produkten har Finlands Tandläkarförbunds godkännande

Finlands Tandläkarförbund ger sitt godkännande endast utifrån produktspecifik granskning. Av denna orsak är Finlands Tandläkarförbunds xylitolrekommendationen en pålitlig garanti på en högklassig xylitolpastill. Märket garanterar att produkten innehåller en tillräckligt stor andel xylitol och att den är testad av ett oberoende laboratorium.


Suomen hammaslääkäriliitto suosittelee ksylitolia

2. Produkten får inte innehålla socker

Det kan låta otroligt,men på den finska marknaden finns det xylitolpastiller som innehåller socker. Socker kan förekomma i produkten om man använt bär eller lakritsrot för sötande av produkten. Man bör alltså vara noggrann och granska xylitolpastillens näringsinnehåll.

Xylitolproduktens sockervärde skall alltid vara noll i näringsinnehållstabellen. Ifall värdet är till exempel 1,8g per 100g, skulle inte produkten få Tandläkarförbundets godkännande, eftersom även en liten mängd socker kan störa xylitolets funktion.

3. Produkten får inte innehålla citronsyra

I pastiller med fruktsmak kan det förekomma att produkten innehåller en liten mängd äppelsyra, eftersom den förstärker smaken och gör fruktsmaken fräschare. Mängden äppelsyra är dock strängt reglerad för att produkten garanterat skall vara säker för tänderna. Ifall produkten har Tandläkarförbundets godkännande är äppelsyra en godkänd ingrediens i näringsinnehållet.

Citronsyra är däremot totalt förbjuden, eftersom den gör produkten för sur. Ifall citronsyra eller E330 finns i produktens näringsinnehåll kan man inte kalla pastillen tandvänlig. Xylitolpastillens främsta uppgift är ju bekämpning av syraattack, inte att förorsaka den.

4. Kom ihåg regelbunden användning!

Här är det viktigaste att komma ihåg. Det väsentliga med xylitolpastiller för barn är regelbunden användning och rätt tidpunkt för intag. Syraattacken sker alltid efter att man ätit eller druckit varför det vore viktigt att äta en pastill direkt efter måltiden. Hemma är det bra att ha pastillerna synliga i köket så man kommer ihåg att ta dem varje dag. Och vare sig det handlar om vuxen eller barn så är smaken ett viktigt valkriterie. Välj därför en pastill som behagar var och ens smak för att säkerställa daglig användning.

I dagvården lönar det sig att göra en gemensam beställning för antingen hela grupper eller hela daghemmet. Xylitolpastiller för hela året kostar 7euro per barn ifall man erbjuder två pastiller dagligen. Det är lätt att göra beställningen via vår onlinebutik ksylitolikauppa.fi eller per telefon via vår kundservice tel 0800-153 231 (vardag kl 9-15). Kontakta oss, vi hjälper gärna till! Finlands Tandläkarförbunds xylitolrekommendation hittar du på samtliga Cloettas xylitolprodukter.

Skrivet av: xylitolinformatör, munhygienist Milla Vihanto, Cloetta Suomi Oy